Peitetikkikonevinkkejä

Kun itse haaveilin peitetikkikoneesta, selailin paljon (siis paljon) blogeja, foorumeita ja muita sivustoja etsiessäni vinkkejä ja käyttökokemuksia peitetikkikoneesta. Yhdestä blogista löysin yhden vinkin, foorumilta toisen. Osa oli suomeksi, suurin osa englanniksi, ruotsiksi tai sitten jollain ihan muulla kielellä. Eikä niitä sitten tullut kirjoitettua edes ylös. Ideana nyt siis on, että kerään tänne itselleni ja myös blogilukijoille vinkkejä, kikkoja, apua ja myös vähän perustietoa. Toivottavasti tästä on hyötyä kaikille peitetikkikoneen ostoa suunnitteleville sekä aloitteleville (ja myös pro-) käyttäjille. :) Täydentelen tätä sitä mukaan kun vinkkejä tulee esiin. Kannattaa välillä kurkata :) En mainitse lähdettä heti vinkin perään (muuten tästä tulisi aika sekava), mutta kerään alas linkkejä niille sivustoille, joilta olen vinkkejä napannut. Toki lisäilen myös omia käyttökokemuksia ;) Ja jos sinulla on joku vinkki joka tästä puuttuu, niin jaa ihmeessä tietotaitosi meidän kanssamme kommentoimalla tähän! :D

Tämä on siis pääasiassa tehty Janomen käyttäjille, muita merkkejä on mm. Elna 444 (434) (joka on täysin sama kone eri teipeillä vain), Merrylock 3040 Coverstitch sekä Brother 2340 CV.


***

Minulla itselläni on nimenomaan Janome CoverPro 1000CPX, eli kuvassa näkyvä laite. Omani ostin Karnaluksilta Virosta (ei voi kuin suositella! Postarit 10 euroa, tosi nopea toimitus ja myös tosi edullinen hinta...)


CPX eroaa aikaisemmasta CP-mallista siten, että uudemmassa mallissa on STS eli Seam Tightening System. Käytännössä tällä ominaisuudella voi säätää siepparilangan kireyttä, joka on erityisen kätevä paksuja kankaita peitetikatessa. Liukunappi näkyy alimmaisena oikealla puolella, differentiaalisyötön säädön vieressä etupaneelissa.

Minulla on nelilankainen eli kolmineulainen malli, aikaisempi Janome CoverPro 900CP on kolmilankainen eli kaksineulainen malli. Käyttöön voidaan ottaa joko 1, 2 tai 3 neulaa kerralla.

NEULAT
CoverPro:n käyttöohje suosittelee käyttämään vain Schmetz EL X 705 -neuloja. Monet kuitenkin vannovat Organin HAX -neulojen nimeen. Itselläni on käytössä nimenomaan Organin HAX neula, kokoa 90/14. Tällä koolla onnistuu myös paksujen kangaskerrosten peitetikkaaminen ilman hyppytikkiä. Ohuempiin kankaisiin riittää 80/12.

HYPPYTIKKIÄ?

 • Onko neula/neulat teräviä, suoria ja oikean kokoisia eli soveltuvatko ne ommeltavaan kankaaseen?
 • Ovatko kaikki langat samaa laatua/ylipäätään laadukkaita? Eri- ja huonolaatuiset langat tuppaavat katkeilemaan ja/tai aiheuttamaan hyppytikkiä.
 • Tarkista langankireydet. Sopivatko ne kankaan paksuuteen?
 • Tarkista differentiaalisyöttö.
 • Tarkista paininjalan paine (sitä säädetään koneen päällä vasemmalla olevasta nupista. Perusompelussa nuppi on noin 1 cm korkeudella koneesta)
 • Tarkista STS.
 • Tarkista, ettei ompelutyö roiku vapaasti = vetää neuloja vinoon. Älä myöskään vedä kangasta ommellessa! Työn roikkumista estämään olisi hyvä hommata lisätaso. Ehdottomasti kannattava hankinta! Helpottaa kummasti muun muassa helmojen tikkausta.
 • Mene paksun kohdan tai sauman yli käsipyörää käyttäen.
 • Löysää nauhaa kanttaajan nauhanohjaimessa vetämällä se keskeltä löysälle roikkumaan.
 • Tuleeko suhrua tai hyppytikkiä 2 neulalla? Kokeile laittaa kolme neulaa kehiin, itsellä ainakin tuli ihan täydellistä tikkiä paksuillakin kankailla!
 • Sisäänajo, sisäänajo ja sisäänajo. Ekan kuukauden peittari teki suttua ja suhrua, mutta nykyisin olemme parhaat kaverit, enkä säädä juuri mitään. Tällä hetkellä säädöt ovat 4-4-1 (oikea ja vasen neula käytössä), diffi 1, tikin pituus 4mm ja paininjalan paine noin 10 mm.

HYVÄKSI HAVAITTUJA LANGANKIREYKSIÄ + MUITA SÄÄTÖJÄ

 • Tehdasasetukset: Langankireys 4-4-4-3, tikinpituus 3, diffi 1, paininjalan puristus 1 cm (=ruuvin linja eteenpäin).
 • Nauhankääntäjällä kanttaukseen (2-3 neulalla): 7-6-(6)-1, tikinpituus 4, diffi 0,5-0,75, paine -1 kierros normaalista (resori nelinkerroin + ohut trikoo) TOIMII!
 • Nauhankääntäjällä kanttaukseen (2 neulalla): 6-6-3, tikinpituus 4, diffi 0,75.
 • Nauhankääntäjällä kanttaukseen (2-3 neulalla, Lillaphantin mukaan): (4-)4-4-3, tikinpituus 4, paininjalan puristus n. 1 cm, diffi 0,5-0,75.
 • Paidan pääntien tikkaus (resori x 2 + joustofrotee) (3 neulalla): 6-6-6-1, tikki 4, diffi 1, puristus miinus yksi kokonainen kierros tuosta yhden sentin oletuksesta.

VINKKEJÄ
 • Näin kankaan saa poistettua helposti ja samalla vedettyä ylälangat nurjalle: ompele haluttuun kohtaan. Käännä käsipyörää itseesi päin (eli vastapäivään) kunnes neulat ovat ylhäällä. Nosta paininjalka (tällöin lankojen kireys löystyy automaattisesti). Vedä langat paininjalan alta, ja leikkaa. Ota työstä kiinni mahdollisimman läheltä lopetuskohtaa ja nykäise hellähkösti työ irti. Auta tarvittaessa pyörittämällä käsipyörää. Neulalangat menevät nurjalle puolelle, eikä työ purkaannu. Muista tehdä solmu! Tässä videossa koko prosessi näkyy hyvin noin 1:20 eteenpäin: Inspirations: Cover Pro. Huom! Videossa näytetään esin, miten kangas otetaan työn alta siten, että tikki PURKAANTUU! Seuraa siis loppuun asti ;) Purkautumaton tikki näytetään noin 2:00 eteenpäin.
 • Näin kanttaat 4-kertaiseksi taittavalla nauhankääntäjällä 3-kertaisesti: marimik. Ohje on myös SUOMEKSI!
 • Nauhankääntäjän käyttöön liittyviä vinkkejä: Blomma åker vagn (ruotsiksi)
 • Alenna paininjalan painetta kun ompelet nauhankääntäjällä.
 • Alenna paininjalan painetta paksussa kohdassa.
 • Nauhankääntäjää käyttäessa kannattaa pitää piston pituus isona, 3,5-4 mm.
 • Nauhankääntäjää käyttäessä diffi saa käytännössä katsoen olla minimissä (0,5-0,75) jottei kangas veny. Jos ideana on rypyttää kantin avulla, diffiä suurennetaan.
 • Ne toimivat asetukset eri kankaille yms. kannattaa kirjoittaa pienelle lapulle jota säilyttää koneen lähellä. Ei tarvi joka kerta hakea, mikä yhdistelmä toimii.
 • Kuinka kantata nauhankääntäjällä suljettu ympyrä (esim. kaula-aukko) leikkaamalla pieni aloitusviilto (ruotsiksi).
 • Nauhankääntäjällä kanttaukseen parasta on interlock (Lillaphantin mukaan).
 • Centre guide foot-jalan saa helposti läpinäkyväksi paininjalaksi irroittamalla sen mustan keskiosan. ;) En ole vielä ehtinyt kokeilla, jotkut sanoo että kangas jumittuu mutta toiset taas sanovat tämän toimivan hyvin. - Maria
 • Onhan molemmat neulat samankokoset? Mulla oli vahingossa toinen 80 ja toinen 90 ja jälki oli surkeeta. - Mirva
 • Jos ompelet useampia pätkiä nauhankääntäjällä, niin nauhaa ei kannata katkaista välissä, vaan syöttää uusi kantattava kappale heti (1-2 sentin raolla) jo kantatun perään. Tikki kulkee nätimmin, ja resoria ja aikaa säästyy.

LISÄOSAT
 • Läpinäkyvä paininjalka
 • Helmankääntäjä (Hem guide)
 • Nauhankääntäjä (Tape binder), näitä löytyy eri kokoisia. Mulla on 8 mm levyiseksi kääntävä.
 • Centre guide foot eli se jalka, missä ohjain näyttää sauman keskikohdan
 • Seam guide (tällä saa sauman ommeltua täsmälleen halutulle etäisyydelle reunasta tai toisesta saumasta)
 • Kuminauha-lisäosa (Elastic Gathering Attachement), kuminauhan ompeluun tarkoitettu lisäosa.
 • Tämä ei nyt varsinaisesti ole Janomen lisäosa, vaan ylipäätään. Jos kanttaat paljon, kannattaa ostaa rullaleikkuri ja leikkuualusta resorin leikkaamiseen. Itse ostin 18 millin rullaleikkurin Karnaluksilta, ja leikkuualustan ostin Kodin1:sestä (alusta oli paljon halvempi kuin "viralliset" tilkkuiluun tarkoitetut käsityöalustat).

LINKKEJÄ
Online manual for Janome CoverPro 1000CP: pdf-käyttöohje aikaisempaan malliin, josta siis puuttuu vain STS.
Sew Sister : paljon vinkkejä, myös aloittelijoille
Inspirations: Cover Pro : youtube-video, jossa on hyviä vinkkejä CoverPron käyttöön. Videossa näytetään mallia 1000CP, mutta se on käytännössä katsoen sama kone, siinä ei vain ole STS:ssää.
marimik: 3-kertaisesti kanttaaminen 4-kertaiseksi kääntävällä nauhankääntäjällä.
Ompeluelämää- fb-ryhmän Peitetikkikoneet ja yhdistelmät -tiedosto. Kokemuksia ja linkkejä.
Pattern Review -foorumi: sivukaupalla infoa yleisesti, sekä neliosainen vinkkisivusto: Buying your CoverPro, Supplies, feet, binders, Learning to use your CoverPro sekä Sewing tips & sample projects.
Blåmma åker vagn: paljon vinkkejä peitetikkailuun ja muuhunkin ompeluun.
Lillaphantin ohje kanttaamiseen.
Lillaphantin vinkki lisäosaostoksille, esim. kolminkerroin kääntävä nauhankääntäjä.

MISTÄ OSTAA
Karnaluks: Janomen CoverPro 1000CPX -peitetikkikone ja tarvikkeet edullisesti
Sewing Machines Direct (Englanti), löytyy Janomen mallit 1200D (päällipeitetikki), 1000DX ja 1000CPX.
Nähzentrum (Saksa) : Janome, Merrylock, Pfaff, Brother jne.

72 kommenttia:

 1. Kiva että teit tällaisen vinkkikokoelman! :) Kiitos! Sain yhdeltä joka ollut myymässä näitä koneita Ruotsissa tällaisen vinkin, voit lisätä sen jos haluat; eli centre guide foot-jalan saa helposti läpinäkyväksi paininjalaksi irroittamalla sen mustan keskiosan. ;) En ole vielä ehtinyt kokeilla, jotkut sanoo että kangas jumittuu mutta toiset taas sanovat tämän toimivan hyvin. Minä ostin omani Ruotsista, Skövde Symaskiner-nimisestä paikasta.

  VastaaPoista
 2. ^ Höh, jos olisin tuon tiennyt niin oisin ostanut läpinäkyvän paininjalan sijaan tuon centre guiden... :D Sit ku oot kokeillu, niin kerro ihmeessä kokemukset! :)

  VastaaPoista
 3. Mahtava tietopaketti! Tänne palaan toiste paremmalla ajalla. =)

  Oletko muuten miettinyt, miten hoituu takuuhuollot/korjaukset kun ostit koneen verkosta ulkomailta? Toivottavasti ei tule tarvetta huollolle, mutta kaikki kun on mahdollista. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä tuli takuuläpyskät mukana, mutta niihin en pahemmin ole tutustunut (oli niin kiire ompelemaan :D), toivottavasti ei ole tarvetta niin sillähän siitä pääsee... :D

   Poista
  2. Minä olen kuullut jostakin että olipa kone ostettu mistä tahansa, sen voisi huollattaa kotimaisella valtuutetulla korjaajalla. En muista yhtään mistä tämän olisin kuullut mutta vinkiksi sanon jos joku haluaa tutkia asiaa lisää..

   Poista
  3. Selvennän siis että voisi huollattaa juurikin takuun piikkiin.. liian myöhäinen aika järkevään tekstin tuottoon ;)

   Poista
  4. ^ Meillä oli konekauppias käydessään asiasta eri mieltä, kun tuo tuli puheeksi kahvipöydässä.. =) Siis kun noiden takuuvikojen korjaamisesta saa ompelukonekauppias maahantuojalta maksimissaan 17e korvausta, korjaamiseen käytetystä ajasta riippumatta, joten vähänkin isompi vika kannattaa jo lähettää maahantuojan korjattavaksi. Maahantuoja ei vastaa kuin niistä koneista, jotka on itse maahan tuonut, joten heillä ei ole velvollisuutta korjata takuun piikkiin ulkomailta hankittuja koneita, vaikka edustaisivatkin samaa merkkiä kotimaassa. Eli takuukorjaustapauksessa on otettava yhteyttä suoraan tehtaan edustajaan, tuossa tapauksessa Janomeen.

   Toivotaan silti, ettei korjaustarvetta tule! =)

   Poista
  5. Tää onkin hyvä tietää, ottaa sit suoraan tosissaan Janomeen yhteyttä niin menee sit oikein :)

   Poista
 4. uni on kyllä hyvä tietää! Ei tarvi ihan viroon asti lähetellä :)

  VastaaPoista
 5. halleluja! Melkein meinas pinna palaa nauhankanttaajan kanssa, kunnes muistin sun sivun. Laitoin uudet säädöt ja hups, sehän tekee ihan nättiä jälkeä. Vielä tulee hyppytikkejä mutta voiton puolella ollaan! Kiitos!!

  Samalla voin vinkata peitetikki fb-ryhmästä. Ruotsiksi kylläkin, mutta perustaidolla siellä varmaan pärjää :) https://www.facebook.com/groups/175430772579288/

  VastaaPoista
 6. Hei, ihan super tyhmä kysymys, mutta minulla on ihan aatamin aikuinen ompelukone, jolla ei saa aplikointeja tehtyä oikein siististi. Olen ostamassa uutta konetta mutta onko tämä Janome Cover pro pääasiassa noihin tikkauksiin vai mitä suosittelisit yhdeksi hyväksi peruskoneeksi, jolla onnistuu kaikki? Lisäksi minulla on vanha saumuri, joka kyllä vielä toimii ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Tämä janome ei siis ole ompelukone, vaan pelkästään kanttaamiseen, päärmäämiseen yms. viimeistelyyn tarkoitettu kone, joka ei missään tapauksessa korvaa ompelukonetta! Ompelukoneen valinta on niin paljon itsestä kiinni etten osaa juuri antaa vinkkiä koneen hankintaan: jo budjetti rajaa paljon. Kannattaa satsata hyvään tunnettuun merkkiin joka on helppo huoltaa. Parhaiten tuntumaa saa menemällä ompelukoneliikkeeseen ja koeajamalla :)

   Poista
 7. Peitetikkikoneen osti alkaa olla ajankohtaista, mutta mietin tuleeko itse koneen mukana se metallilevy, johon esim. nauhankääntäjä kiinnitetään? Vai tuleeko se kääntäjän kanssa samassa paketissa? Huomasin, että kääntäjiä saa 20e:lla Amerikasta, mutta siihen ei kuulu sitä aluslevyä.

  Mietin myös mikä olisi optimaalisen levyinen nauhankääntäjä? Tätä tietty voisi katsella valmispaidoista ja miettiä siitä millaisesta tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levyn saaminen riippuu paketista, itse tilasin Karnaluksista nelinkerroin kääntävän ja sen mukana tuli aluslevy. En tykännyt leveydestä, joten ostin muistaakseni ebaystä sharpsewingsuppliesilta selcon kääntäjän (identtinen Janomen omaan verrattuna). Kääntää kolminkerroin ja 1,5 cm leveää, siitä tykkään. :)

   Poista
  2. Mitä maksoi selcon kääntäjä?

   Poista
  3. Tiina, maksoin about 22 euroa posteineen :)

   Poista
 8. Kiitos kattavista ohjeista.

  VastaaPoista
 9. Organin HAX neula, kokoa 90/14, siis toimii. Ja minä kun hyljeksin ennen noita neuloja, ja nyt, ei tietoakaan hyppytikeistä. KIITOS!

  VastaaPoista
 10. Hei,

  oletteko tikanneet paksuja neuloksia janomella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Sisäänajon jälkeen Janome ajaa mitä vaan :) Mulla on saattanut olla esimerkiksi kaksinkertainen (joskus jopa kolminkertainen) joustofrotee tai velour, johon on lisäksi mennyt kääntäjästä kolminkertainen kantti. Hyvin ompelee, kun muistaa laittaa tarpeeksi järeät neulat. Myös helmojen huolittelu onnistuu mainiosti, melkeinpä paksulle saa kauniimpaa jälkeä kuin ohuelle.

   Poista
 11. Hei
  Osaatko vielä sanoa mitä lisäosia kannattaa koneen lisäksi ostaa, jos ostan tuon Janomen Karnaluksista? Teen paljon lastenvaatteita, eli käytän lähinnä trikoota, resoria, froteeta ja velouria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ostin läpinäkyvän paininjalan, apupöydän ja kantinkääntäjän. Muuta en osaa kaivata :)

   Poista
  2. Ihan hurjan paljon kiitoksia tästä ohjeesta!

   Poista
 12. Kiitos sivustostasi. Päädyin asioimaan verkkopuodissa ja tilasin saman laitteen kuin sinä.

  VastaaPoista
 13. Kiitos hienosta ohjeistuksesta! Oli kyllä eilen helppo aloittaa säätäminen kun tätä sinun ohjeistusta luin. Kiitos!

  VastaaPoista
 14. Hei,tämä voi olla todella typerä kysymys,mutta miten ihmeessa onnistutte saamaan helmaan tikin juuri oikeaan kohtaan kauniisti ilman helmankääntäjää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Se on pitkälti harjoittelukysymys, ja itse tunnustelen sormella, missä reuna menee. Aika huolettomalta ja vaivattomalta se näyttää ja sitä se onkin, mutta suuren osan ajasta tikki osuu juuri siihen mihin haluan :) Reeniä reeniä vaan!

   Poista
 15. Moi! Loistavat ohjeet kiitos niistä! Osaisitko sanoa missä vika kun ompelen paljon lycraa ja asetukset on samat kuin jousto trikoolle niin saumat kiristää. Pääntiet ja helmat eivät jousta kuin tietyn matkaa ja sit sauma jo kiristää! Urheilu vaatteissa kun pitäs olla kunnolla joustoa! Kiitos jos jaksat vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mä en itse juurikaan ompele täystekokuituisia, mutta mä melkein luulen että kyse on ihan siitä että se lycra joustaa jo lähtökohtaisestikin enemmän kuin trikoo. Melkein sitä pitää vaan suristella koetilkkua toisen jälkeen kunnes hyvät asetukset löytyy. Melkein lähtisin liikkeelle tikin pituuden lyhentämisestä, eikä diffinkään kannata olla kamalan isolla. Sitten löysennä siepparia ja viimeiseksi neulalankoja. Myös kuun ja planeettojen asento saattaa vaikuttaa lopputulokseen :D

   Poista
  2. ok kiitos täytyy kokeilla =) joo ton kanssa huomannu et saattaa johtua ihan vaikka vuodenajasta että onnistuuko vaiko ei =D nyt huristelemaan

   Poista
 16. Hei
  Mistä nettiosoitteesta noita peitetikkikoneita voi tilata Virosta?
  Annathan tarkan osoitteen, please.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pahasti myöhässä, mutta Karnaluksista tilasin! http://shop.kl24.ee/kattemasinad_coverlock_machine/0/readmore/4504/&lng=11/

   Poista
 17. Tässä olisi linkki videoon jossa näkyy helposti pelkästään ompeleen päättely Janomella: http://youtu.be/P903f4Eoq6k :)

  VastaaPoista
 18. Leggareihin vyötörökuminauhan ompelu tuottaa tuskaa coverprolla :( eli siis peitetikillä suoraan kujaan kiinni kuminauha. Mitkähän säädöt vois olla hyvät trikoo + kuminauha ja häätyy kuminauhaa venyttää vielä ommellessa.

  VastaaPoista
 19. Hei, olen hankkimassa saumuria kunnes törmäsin blogiisi! Onko tässä koneessa myös saumurin ominaisuudet? Leikkaava terä? Vai tarviiko lisäksi tavallisen saumurin?

  VastaaPoista
 20. Syytän sinua ja blogiasi, että juuri laitoin tilaukseen Janome peitetikkikoneen =)

  Kiitos mahtavasta työstä, jonka olet tehnyt. Nyt printtaan nuo säädöt itselleni tulevan ohjekirjan väliin =)

  t. Suvi

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit! :)