torstai 16. elokuuta 2012

HAASTE: Milloin viimeksi putsasit ompelukoneesi?

Facebookin Ompeluelämää- ja Tampereen seudun "ompeluseura" -ryhmissä on ollut puhetta siitä, että pitäisihän sitä ompelukonetta ja saumuria välillä putsatakin. Itsellä on ollut koko ajan semmoinen takaraivoajatus, että uusiahan nuo mun koneet on, ei sinne ole kerinnyt mitään kummempaa kertymään. Saumurista mä nyt välillä puhallan pahimmat roskat pois, mutta siinäpä sitten se. No, on ihan turha kyllä tällä asenteessa sitten manailla kun ei ompelu suju! On hyppytikkiä, suttua ja kolinaa, räminää ja kaikkea muuta kivaa verenpainetta nostavaa. Mä sitten päätin tarttua tuumasta toimeen ja oikeasti avata kaikki koneeni ja katsoa, mitä sieltä sisältä löytyy.

No, löytyihän sieltä.

Tässä kuva saumurini sisuksista, pistolevy ja paininjalka on poistettu. Ohhoh. Jotenkin ei osannut edes kuvitella, että tuonne syöttäjän hampaisiin pistolevyn alle voi kerääntyä noin paljon pölyä ja nukkaa! Ei ihme, ettei ompelu oikein suju. Hupsan.



Koska niin monet itkevät ja kiristelevät hampaitaan huonon ompelukokemuksen takia, joka saattaa johtua niin tyhmästä asiasta kuin pölystä, niin päätin, että on haasteen aika.

KOTIHUOLTO
(konsultoi ensin ohjekirjaasi!)

1. Poista kaikki langat, ne on vain tiellä. Poista myös neulat, jos jaksat (itse en viitsinyt :P).
2. Avaa etupaneli, ja puhdista kaikki mahdollinen pöly käyttäen koneen mukana tullutta pientä harjaa tai vaikka pientä maalisutia. Poista ompelukoneesta puolakotelo ja pura koneen sisältäkin ne puolaa pitelevät osat, jotta pääset niiden taakse. Varmista kuitenkin, että osaat kasata kaiken takaisin ;). Ruikkaile öljyä pari tippaa ohjekirjassa neuvottuihin kohtiin, pyyhi ylimääräinen pois.
3. Poista pistolevy (kuvan saumurista se on poistettu), ja putsaa syöttäjän hampaat ja niiden välit. Siellä on pölyä ja PALJON!
4. Lisää öljyä ohjekirjassa mainittuihin kohtiin, pyyhi ylimääräinen pois.
5. Poista ompelukoneesta kuori myös lampun kohdalta, putsaa pölyt, kiristä löysät ruuvit ja öljyä ohjekirjassa näytetyt kohdat, pyyhi ylimääräiset taas pois.
6. Vaihda nyt se palanut lamppukin samalla! ;)
7. Kokoa kone kasaan, langoita, ihastele hetken ja jatka ompelua. Ja pane merkille, miten sujuvasti ompelu sujuu ja miten paljon hiljaisempi kone on! ;)
8. Jaa kokemuksesi blogissa ja kopioi tämä kotihuolto-haaste muillekin! :)