perjantai 20. syyskuuta 2013

Itselle ommeltua ja neulottua

Sain viimein aikaiseksi kuvata kaikki (tai no, ainakin suurimman osan, kai?) itselle ommelluista ja neulotuista vaatteista. Paljolti oon piirtänyt kaavat itse jo olemassa olevista vaatteista, ja hyvää jälkeä on tullut :) Mitä nyt helmoja ja lahkeita on vähän pidennetty.

***

Palasin reilut pari viikkoa sitten kuluttamaan yliopiston penkkejä (viimeistä vuotta, ehkäpä?) ja pitihän kalenterille saada uudet kannet. Ne syntyivät mututuntumalla farkusta, kukallisesta puuvillasta ja puuvillapitsistä. Kivat tuli! Sisällä on taskut kalenterin kansilehdille, ja ne ovat kukkapuuvillaa.


Kauppojen ostopaidat ovat järjestäen liian lyhyitä mun 180-senttiselle varrelleni. Piirtelin sitten Gina Tricot'n topista kaavat ja pidensin kymmenisen senttiä. Lopputuloksena tämä harmaa toppi, kangas siihen löytyi Triteksiltä. Samaan syssyyn piirsin Kappahlin ihanista kuminauhavyötäröisistä farkuista kaavat ja ompelin nämä mustat housut, jotka on tehty Eurokankaan työvaatetustoimikkaasta, farkun tapaista kestävää stretch-kangasta siis. Halusin näihin housuihin jonkin jipon, joten laitoin Project Runway -tyyppisen "pyllyvetskarin". Tikkasin saumat peittarin kahdella neulalla ja takataskuja on vain yksi. Kaulassa oleva huivi on neulottu Lankamaailmasta ostetusta Manos del Uruguayn Manos Lace -langasta, jota kului yksi 50 gramman vyyhti 3,5 mm puikoilla. Lanka on ihanaa, siinä on 70% babyalpakkaa, 25% silkkiä ja 5% kashmiria. Mallin nimi on Jayne, ja se löytyy mm. ravelrysta sekä Suuri Käsityölehdestä 10/2011. Ohjeessa käytettiin kaksi vyyhtiä, mutta musta yksikin riitti hyvin.



Tässä on taas Kappahlin housuista kaavoitetut farkut, kangas on ostettu Abakhanista Virosta. Kangas oli pesemättömänä ihan kivaa, mutta tuli koneesta tosi ryttyisenä ja kankeana. Ehkä ahkera käyttö pehmittää näitä. Päällä oleva palmikkoneule on neulottu Gjestalin Bris-langasta, joka on 50% villaa ja 50% soijaa, ihanan pehmeää! Mulla oli 5-6 mm puikot ja 10 kerää (500g) jotka riitti just ja just. Malli on oma, aloitin hihansuusta, levensin sivusaumaan luomalla silmukoita niin paljon että kainalo-helma -mitta oli sopiva. Jottei olisi liian tylsää neuloa, lisäsin vyötärön korkeudelle kelttiläisen palmikon.




Kesän parhaat housut olivat Suuri Käsityölehden 1/2012 joogahousut, jotka on toteutettu Triteksin trikoosta ja samanvärisestä resorista. Aivan mahtavat housut! Mä tosin madalsin vyötäröresoria vähän, mutta muuten ei tarvinut tehdä muutoksia. Nää on tehty koossa 38. Kaulassa oleva huivi on neulottu Lankamaailmasta ostetusta Manoksen Silk Blend Finosta, jossa on 70% merinovillaa ja 30% silkkiä. Tikuttelin tämän 4 millin puikoilla, ja otin mallineuleen ravelrysta löytyvästä Haldjas-ohjeesta.


Tässä vielä toiset joogahousut, mutta toteutettuna ohuesta mustasta collegesta, jälleen Triteksiltä.




Triteksin kestosuosikki, siksak-raita, muotoutui kaavakokeilulla hihattomaksi mekoksi. Tein rypytyksen rinnan alle ihan kuminauhalla. Leggingsit on piirretty Gina Tricot'n leggareista ja toteutettu Triteksiltä ostetusta saksalaisesta lasten polka-dotista, jossa on lycraa sen verran että hyvin joustaa.


Triteksin syksyn uutuuksissa oli myös kivaa raitakangasta, josta piti tulla Ottobre Womanin 5/2012 Patchwork pidennettynä tunikaksi. No, sehän oli niin tolkuttoman lyhyt, että piirsin lisää pituutta varmaan puoli metriä :D enkä sitten tullut ottaneeksi huomioon, että oho, ei mun lantio ookaan saman kokoinen ku vyötärö. Tuli vähän kireä. No, ei muutaku sakset kouraan, rääppeistä kiilat ja ihan tarkoituksella tehty efekti on valmis. Jalassa on taas yhdet Gina Tricot -kopiot, tosin nää leggarit kaipais vähän tömäkämmän kuminauhan vyötärölle. Niin ihanaa kuin Royal-tuotteen pehmeä kumppari onkin, niin se ei meinaa jaksaa pitää näitä housuja ylhäällä :)



Neuloin itselleni myös (jälleen uuden) pipon Lankamaailmasta ostetusta aivan taivaallisen pehmeästä Vikingin Eco Alpaca -langasta. On muuten lämmin! Puikkoina mulla oli 5,5-milliset, ja mallina bulky-langalle sovellettu Water Bomb Slouch Hat, joka siis löytyy ravelrysta.


Siskoillekin tuli neulottua. Tikuttelin perussukat sekä M:lle (pinkit) että S:lle (mustat), varteen koristeeksi Interlocking leaves -ohjeen (knitty.com) pitsi. Pinkit neuloin 2,5mm puikoilla Austermannin Step -langasta, mutta jälki tuntui hitusen löyhältä, joten vaihdoin Novitan Ticoticoon sitten 2,25 mm puikot. Kivat tuli.


***

Seuraavassa postauksessa sitten lastenvaatteita :)