torstai 2. tammikuuta 2014

Blogihaasteita

Sain tuossa jo aikaa sitten  kaksikin haastetta ja tunnustuksen, kiitos niistä Vaapulan Mandalle sekä Piikun-blogin Piikulle!Haaste sattui olemaan molemmissa sama, joten vitkuttelulla tuli lyötyä (melkein) kaksi kärpästä yhdellä iskulla ;)

Haaste kuuluu näin:

Tämän pienen palkinnon tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä, joilla on alle 200 lukijaa.

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.

Yksitoista asiaa minusta
 1. Olen perfektionisti lähes kaikessa. Jos jokin ei ole just eikä melkein, niin se pitää tehdä uudelleen. Tiitun syntymisen myötä olen antanut periksi siisteysperfektionismille, ja meillä on välillä aika kaaos kotona. Kuitenkin jos vieraita tulee, osaan tehdä tosi nopean pikasiivouksen.
 2. Tykkään kahvista. Vaihdoin viime vuoden lopulla tummaan paahtoon, enkä voi tajuta, miksen ole tehnyt sitä aikaisemmin. Kahvin kanssa parasta on suklaa tai miehen leipoma texas-pulla.
 3. Kärsin itse "suutarin lapsella ei ole kenkiä" -syndroomasta. Ompelen tajuttoman paljon (no, enemmän kuin monet, vähemmän kuin jotkut), mutta itselle tulee surauteltua tosi harvoin. Koitan parantaa siinä tänä vuonna.
 4. Olen kesäihminen. Tykkään lämmöstä, mekoista, helposta ulkopukeutumisesta, jäätelöstä, rannalla uimisesta ja kesävaatteiden ompelusta. Syksy, talvi ja alkukevät ovat vain pakollisia välivaiheita. Optimaalinen lämpötila on noin +25, silloin ei ole vielä liian kuuma mutta pärjää hyvin varjossakin.
 5. En tykkää romanttisista komedioista. Jos leffaa katsotaan, niin mitä enemmän räiskettä, sen parempi. Toiminnan nainen :)
 6. Minun pitäisi keväällä valmistua kieltenopettajaksi, ja minua, ikuista akateemikko-opiskelijaa tämä hieman ahdistaa. Mitä tehdä, kun on 7-vuotiaasta eteenpäin opiskellut joka vuosi yhtä äitiyslomavuotta lukuunottamatta? Osaako sitä olla aikuinen ja käydä töissä?
 7. En tulisi enää toimeen ilman peitetikkikonetta. En ikinä kanttaisi kietaisubodeja tai kääntäisi kellohelmaisia mekkoja millään kaksoisneulalla. Ehei. Miten siitä ennen muka selvisi?
 8. Uusimmalla ompelukoneellani (Huskyn Opal 650) en ole edes kokeillut kaksoisneulaa, koska peittari hoitaa kaiken sen.
 9. Olen 180-senttinen. Tämä tarkoittaa sitä, että joka ikinen vähänkään istuva kaava (joka on kaavoitettu 164(168) +/- 4 cm pituiselle naiselle) on ihan liian lyhyt. Olen silti laiska kaavoittamaan itselleni, siitä on muka niin kamalasti vaivaa. Kerrankos sen peruskaavan piiräisi ja siitä varioisi... Mutta laiska mikä laiska.
 10. Tykkään hyvästä ruoasta, mutta olen laiska kokkaamaan. Silloin kun innostun, osaan tehdä tosi hyvää ruokaa ihan päästänikin. Tällä hetkellä uuniin on menossa valmiiksi maustettuja lohkoperunoita ja nakkeja.
 11. Minulla ei ole ompeluhuonetta. Olen jakanut kahdella Expedit-hyllyköllä L-muotoisesta olohuone-keittiöstämme nurkan, jonne mahtuvat kaksimetrinen ompelupöytä, kolme konetta, metallinen laatikosto tilpehööreille, Ikean laatikoihin isommat sälät, ja mahtuipa sinne nurkkaan vielä kosketinsoitinkin, joka useimmiten on kylläkin keskeneräisten ompelusten telineenä/apupöytänä.


Seuraavaksi Vaapulan kysymykset ja vastaukset niihin:


1. Kauanko olet harrastanut käsitöitä?
Niin kauan kuin muistan. Neulomaan ja virkkaamaan opin alta kouluikäisenä. Kotona ompelin aika vähän, koulussa kyllä sitäkin enemmän. Neulominen lähti lapasesta yläasteen kanttiin, kun alkoi olla omaa rahaa ostaa lankoja. Ompeleminen oli satunnaista mutta kunnianhimoista, tein mm. vanhojentanssipuvun 17-vuotiaana vaikken ollut koskaan ommellut satiinia. Tein kolmikerroksisen, rigille-luilla tuetun korsetin. Kirjoin vielä rintamukseen käsin valkoisella ompelulangalla kukkia. Huhheijaa. Tässä todistusaineistoa seitsemän vuoden takaa:

Lastenvaateompelu alkoikin Tiitun syntyessä, koosta 62 eteenpäin taisin tehdä suuren osan vaatteista itse, valmisvaatteet oli saatuja tai raskaushuuruissa kirppikseltä ostuja.

2. Mikä inspiroi sinua tänä keväänä?
Kysymys on huhtikuulta 2013, mutta sovelletaan tähän kevääseen. Minua inspiroi se, mitä blogeista löytyy, mitä joku muu on toteuttanut jostain kankaasta, jota itselläkin löytyy. Siitä sitten on hyvä lähteä eteenpäin, jos oikein jumittaa.

3. Paljonko rahaa kuukaudessa käytät kankaisiin/lankoihin?
Hörhör. Ihan liikaa. Joskus voi mennä useampikin kuukausi, ettei mikään hontsita, eikä tule tilattua mitään. Sitten tulee se hetki, kun joka päivä pistää 50 euron tilauksen menemään. Mutta kyllä sitä sitten ommellaankin.

4. Haluatko nopeasti valmista vai käytätkö mielelläsi aikaa yksityiskohtiin ja siistiin jälkeen?
Sekä että. Joskus tulee inspis tehdä oikein tarkkaan ja pieteetillä, ja nauttia joka vaiheesta. Useimmiten olen kyllä kaikki-mulle-heti-nyt -tyyppiä.

5. Millä koneilla ompelet?
Ompelukoneena on Huskqvarna Opal 650, saumurina Bernina 1100D, peitetikkikoneena Janome 1000CPX.

6. Mikä on lempivuodenaikasi? Miksi?
Kuten yllä jo totesin ja perustelin, kesä :)

7. Mikä käsitöissä on parasta?
Se tunne, kun saa itse jotain hienoa ja käyttökelpoista aikaan. Kun jokin idea toteutuu juuri niin kuin piti, ja vastaaottaja on tyytyväinen.

8. Onko joku työvaihe, joka on sinulle erityisen epämieluista?
Lankojen värin vaihtaminen sekä saumuriin että peittariin. Ei kovin aikaavievä toimitus, mutta silti niin vastenmielinen. Toinen on sen 38-millisen resorikantin leikkaaminen spiraalina.

9. Mikä materiaali on sinulle mieleisin?
Napakka ja paksuhko, laadukas trikoo, joka pysyy hyvänä pesusta toiseen eikä reikiinny.
10. Minkä käsityön aiot tehdä seuraavaksi?
Pohdin teenkö tytölle mekkoja, Baby Bornille vaatetta, Animatorille vaatetta vai jotain muuta. En vielä ole päättänyt.

11. Tämän viimeisen kopioin Koolta, koska oli niin hyvä kysymys: Hyvä kässävinkki, jonka haluaisit jakaa meille lukijoille?
Kässävinkit on pahoja, niitä on niin paljon joka vaiheeseen mutta mitään ei muista kun pitäisi jokin antaa :D Oma ahaa-elämykseni oli, kun aputikkasin ompelukoneella kaula-aukon tms. peittarilla kantattuja resorikaitaleita yhteen, ja ne aina menivät millin-kaksi vinoon. Itse laitan ne nykyisin ompelukoneen takaa paininjalan alle, ja tikkaan yläreunaa kohti. Pidän paininjalan paineen ykkösellä, ja tikkaan kantin reunasta reunaan ja takaisin, tarvittaessa avitan pinseteillä. Ennen laitoin kantatut kappaleet ompelukoneen edestä ja tikkasin reunasta alaspäin, jolloin aina jompi kumpi kantattu kappale siirtyi hitusen. Nyt tuota ongelmaa ei ole :) Myös valmiissa vaatteessa, kun litistän kantatun sauman sivuun, laitan vaatteen paininjalan alle koneen takaa ja ompelen reunaan päin ja takaisin. Toimii!


Sitten Piikun kysymyksiin:

1.Onko sinun lähiystäväpiirissäsi muita ompelijoita?

On. Etenkin Facebookin paikallisompeluryhmän kautta on tullut tutustuttua yhtä paljon ompeluun hurahtaneisiin ystäviin :) Onneksi on myös muutava ystävä joka ei ompele, niin heille on mukava antaa lahjaksi ommeltuakin, eikä vain kankaita tai tarvikkeita :D

2.Ompeletko ystävillesi?
Tarvittaessa kyllä. Kaverin lapsille tulee ommeltua paljonkin, koska kaverilla on kaksi poikaa, ja minulla on tyttö. Joskus on kiva ommella äijämäistäkin :)

3.Millainen on sinun lempivaate, osaatko tehdä sellaisen?
Lempivaate(kokonaisuus) on trikoiset olohousut ja toppi. Nämä osaan tehdä, kaavatkin on, kun saisi aikaiseksi tehdä niitä lisää.

4.Mikä on sinun inhokkihommasi ompelussa?
Sama vastaus kuin Vaapulalle: lankojen vaihtaminen saumuriin/peittariin sekä resorikantin leikkaaminen spiraalina.

5.Ompeletko hiljaisuudessa vai onko sinulla oltava ns. taustamelua?
Usein ompelen hiljaisuudessa, kun pitää kuunnella toisella korvalla, mitä Tiitu touhuaa. Joskus laitan musiikkia soimaan, kun olen ihan itsekseni: silloin saan parhaimman ompelu-flow'n.

6.Minkälaista musaa kuuntelet?
Riippuu mielialasta. CMX, Rammstein ja Pariisin kevät ovat aina soittolistalla.

7.Mitä haluaisit oppia tekemään?
Mitään erityistä ei ole kyllä mielessä. Ehkäpä eniten haluaisin oppia kaavoittamaan itselleni. Se vaatisi varmaan eniten viitseliäisyyttä.

8.Mikä on sinun "all-time-favourite" elokuvasi?
Jane Austenin kirjaan perustuva Ylpeys ja ennakkoluulo (2005 versio), ah, Mr. Darcy! Mutta rajansa kaikella. Olen huono katsomaan elokuvia useaan kertaan, mutta toimintaa sen olla pitää.
9. Mikä on haaveesi?

Haaveeni on joskus olla sen verran varakas, että saan rakennettua sen täydellisen omakotitalon. Siinä talossa on muuten iso ompeluhuone!

10.Onko ompelu ykkösharrastuksesi vai viekö joku muu voiton?

Ompelu on aika lailla ykkösenä. Neulominen tulee silloin tällöin kannoille mutta nykyisellään saumuri surisee useammin kuin puikot kilisevät.


Sitten seuraavat kysymykset menevät eteenpäin viidelle blogille. Tämä on jo niin kauan kiertänyt juttu, että kaikki omat suosikkiblogini ovat sen saaneet, mutta menköön. Nyt tein vain täysin ompeluun liittyviä kysymyksiä ;)

1. Mitä konetta ilman et voisi elää: ompelukone, saumuri vai peitetikkikone? Löytyykö kaikki?
2. Kun tilaat kangasta, tiedätkö jo, mitä siitä teet?
3. Mikä on ompeluun liittyvä hutiostoksesi? Onko se kangas, tarvike vai jonkin muu? Miksi?
4. Mikä on pahiten pilalle mennyt ompeluksesi ja miksi? Miten sen kävi?
5. Millaisella tuolilla ompelet? Kuvaile tarkkaan. Vaihtaisitko?
6. Käytätkö nuppineuloja? Miksi?
7. Mitä kaavakirjaa/-lehteä käytät eniten, vai piirrätkö itse?
8. Minkä väriset langat sinulla on saumurissa useimmiten? Vaihdatko väriä, kun pitäisi?
9. Peruspertsaa vai haastavampaa?
10. Mikä tai kuka inspiroi ompelemaan eniten? Onko se jokin kuosi, blogi tai jokin muu?
11. Teetkö yhden työn kerrallaan loppuun, vai onko keskeneräisten kasa jo korkeakin?


Tämä haaste menee eteenpäin seuraaville ihanille blogeille. Yhteentoista ei vaan taivu millään, koska suurin osa joita mietin on jo ylittänyt sen maagisen 200 lukijan rajapyykin. Tässä nyt edes viisi:

Ilolla tehty
Tyynen surinat
Millamari
Velhonviitta
Vaahtokarkkimonsteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit! :)